Po Wikipediji je rumena barva barva svetlobe, je mešanica rdeče in zelene svetlobe, ki je videti iste barve.

Rumena je ena od subtraktivnih osnovnih barv, njena komplementarna barva pa je modra, medtem ko slikarji tradicionalno kot komplementarno barvo rumene dojemajo škrlatno. Psihološki karton o rumeni barvi razkriva sledeče: je svetla, sveža, drzna in intenzivna, visokoenergijska barva, kar je verjetno razlog, da v nas vzbuja močne občutke. Rumena kliče po pozornosti in lahko povzroči vizualno utrujenost.

Rumena je najljubša barva moje mame in mimoza je posledično njeno najljubše cvetje. Sama sem bila dolgo prepričana, da mi rumena oblačila ne pristajajo, a sem energijo rumene barve vnesla v svojo nekdanjo najstniško sobo, ko sem prav z njo pogumno pobarvala eno od štirih sten.

Tudi moda obožuje rumeno in videti je, da je njeno stališče vse od lanskega poletja, ko so rumeno revolucijo začeli s plisirano rumeno obleko pri Tibi (Severina je bila v njej videti čudovito), neomajno. Kako torej nositi barvo, ki je sinonim za energijo in lahko hkrati poskrbi za preveč pozornosti? Po korakih!

1. Če se z rumeno ukvarjate prvič oziroma ste glede svetlih odtenkov bolj previdni, vnesite rumeno v svoj stil kot detajl.

V rumeno so obarvani modni dodatki, čevlji, torbice, nakit, sončna očala. Če se odločate za kombinacijo več različnih modnih dodatkov v rumeni, se poigrajte z različnimi odtenki. Najbolj trendnemu rumenemu tonu letošnjega poletja, imenovanemu Aspen Gold (zlato rumena), brez težav dodajte različne rumene barve, od pastelno bledih do temnejših zemeljsko nasičenih odtenkov.

2. Rumeni trend lahko nosite kot rumeno postavko.

Izberite določen kos oblačila, ki je živahno rumen, medtem ko naj bo preostali del garderobe obarvan v nevtralne zemeljske odtenke (bež, zemeljsko rjavo, opečnato oranžno) oziroma svetle ali temne tone komplementarne barve rumene, modre.

3. Potopite se v trend. Dobesedno.

Monokromatski poklon rumeni barvi vam bo zagotovil, da vas bodo opazili na daleč (ni čudno, da se rumena uporablja za prometno signalizacijo in opozorilne napise). Uskladite rumeno barvo oblačil in modnih dodatkov. Če vas bo slučajno ujela vizualna utrujenost, se vrnite k prvi in drugi točki tokratnega zapisa.

Replay

 

Petra Windschnurer je modna urednica revije Elle. 

Prispevek nima komentarjev.