Art, 120,00 €

 

Takoj ko sem jih videla, takšne, navdihnjene s trikotniki in geometrijskimi liki abstraktne umetnosti, sem vedela, da vam bom povedala zgodbo o enem od najbolj drznih umetniških 'projektov', ki je trajno zaznamoval umetnost, oblikovanje, arhitekturo in tudi modo.

 

 

Zgodba Bauhausa se začne v Weimarju, kjer je arhitekt Walter Gropius leta 1919 ustanovil novo šolo kot združitev dveh obstoječih institucij: weimarske akademije umetnosti in weimarske šole za umetnost in obrt. Šola Bauhaus je tam ostala do leta 1925, ko se je preselila v Dessau. Zadnja lokacija šole je bila v Berlinu, kamor se je preselila leta 1932 in kjer je ostala odprta zgolj eno leto. Glavni cilj novoustanovljene šole je bil premostiti vrzel med umetnostjo in tehnično obrtjo. Med najbolj znanimi člani gibanja in šole Bauhaus so bili slikarja Paul Klee in Wassily Kandkinsky, kipar in oblikovalec Oskar Schlemmer ter slikar in fotograf László Moholy-Nagy. Vpliv Bauhausa na sodobno umetnost je bil v tistem obdobju zelo močan.

Enostavni geometrijski liki po vzoru arhitekture so kar naenkrat postali središče tako slikarskega in kiparskega kot tudi modnega navdiha (predvsem na področju oblikovanja vzorcev na tekstilijah). Geometrijski elementi, ki so jih takrat proučevali v teoriji in slikali v praksi, so bili zelo pomembni, še zlasti krog, polkrog, ravne linije in krivulje. Šola Bauhaus je svet umetnosti seznanila z abstrakcijo.

Gibanje Bauhaus letos praznuje častitljivo 100. obletnico, zato ni nič presenetljivega, da lahko njegovo zapuščino uživamo v vseh aspektih umetnosti, tudi v modi. Modni oblikovalci so bili še posebno radodarni, ko je govora o abstraktnih 'poslikavah' tako oblačil kot modnih dodatkov.

 

 

Da je tako, pričajo izbrane sandale, na katerih se geometrijska igra vzorcev prepleta na polni peti in s pomočjo pasov nadaljuje na stopalu. Naj živi umetnost, naj živi moda! 

 

 

Art, 120,00 €

Art, 120,00 €

Prispevek nima komentarjev.