Svet na Zahodu se je od nekdaj navduševal nad kulturo Daljnega vzhoda. Nič drugače ni, ko govorimo o modi. Oblikovalci, ki svoj navdih neutrudno iščejo v deželi vzhajajočega sonca in megalomanski zakladnici idej na Kitajskem, so tudi letos poskrbeli za sodobno interpretacijo vzhodnjaške tradicije v svetu zahodnjaške mode.

V naših omarah so se tako že pred časom udomačili kimono, tradicionalni kitajski kostum qipao ter tako imenovane flatform čevlje, ki svoj navdih še vedno črpajo iz 'podložene' obutve gejš. Kljub očitnemu modnemu popotovanju pa so oblačila in modni dodatki daleč od tega, da bi bili samo preslikani z Vzhoda na Zahod. Za moderni preobrat skrbi sproščenost. Klasični mandarin ovratniki, ki krasijo svileno dvodelno obleko (najpogosteje v pižama stilu), niso tako tesno urejeni, v večini primerov jih na vrhnjih oblačilih celo nadomestijo običajni ovratniki, značilni za suknjiče. Tudi vezeni in tkani vzorci niso avtentični tistim, ki jih najdete v njihovih etnografskih muzejih, temveč z barvnim preobratom in bolj sodobno obliko cvetja in zelenja zgolj nakazujejo, v katero smer potuje modna karavana. Medtem ko obutev, ki se zgleduje po vzhodnjaški estetiki, pozitivno preseneča z nepričakovano umeščenimi  sodobnimi detajli (npr. vezalkami za pohodne čevlje ali krznenim detajlom, značilnim za zimski snežni čevelj).

Oblačila in modne dodatke po vzoru Daljnega vzhoda nosite z značajem. Več pravil, kot boste prekršili, bolj moderno boste videti. Zakaj bi bila obleka pižama v svili rezervirana zgolj za večerne izhode? Živahen cvetličen vzorec, ki jo krasi v tradicionalnih kitajskih barvah, rdeči, zeleni ali rumeni, je prava izbira tudi, ko se odpravite po dnevnih opravilih. Enako velja za čevlje. Zakaj bi morali drzne in nenavadne modele umiriti z običajnimi džins hlačami, če lahko z njimi v eklektični kombinaciji dodatno 'podkurimo' trenutno tako popularen maksimalizem? Si predstavljate, kako dobro bo vse skupaj videti, ko boste zraven oblekli še rumen plašč in si nanj pripeli broško iz svilenega brokata?

 

 
Prispevek nima komentarjev.