Obstajajo blagovne znamke, ki so krojile modni uspeh generacijam in generacijam. Ena od takšnih je Converse.

Devetdeseta. Tista prava devetdeseta. Drugi letnik gimnazije. Alenka jih ima, Maruša tudi, črne si bo kupila Katjuša, Saša sanja o belih. Fantje nosijo temno modre ali črne, le Boštjan se je odločil za rdeče. Olstarke, kot smo jih imenovali tedaj, so bile edina prava modna obutev, ki je bila v igri, če si hodil v 2.i razred, pravzaprav so bile z njimi obsedene vse štiri generacije, ki so takrat obiskovale gimnazijo Ledina.  Po platnene superge Converse je bilo treba v Italijo ali Avstrijo. Ljubljana je bila založena le s tremi osnovnimi barvami, pa še te so pošle takoj, ko se je razvedelo, da so v mestu. Ni pa manjkalo ponaredkov. Kupiti jih bilo mogoče v vseh mogočih barvah, bile so malenkost ožje, primanjkljaj v enem paru luknjic za vezalke smo spregledali, šivi so bili skoraj identično razporejeni, izdajal jih je napis Ali Star, ki pa se je ob pomoči mirne roke in dobrega črnega flomastra hitro spremenil v All Star.

Priznam, kupila sem moder ponaredek in ga spretno preoblikovala  v 'original', v legendo med športnimi copatami, za katero sta vedela tudi moja starša. (Moj oče je prijatelju, ki je v šestdesetih obiskal New York, naročil prav platnene copate Converse in komplet za bejzbol. Frajer!) Čeprav so le redki opazili, da 'goljufam', sem vse šolsko leto sanjala o čisto pravih olstarkah. Če sem preslepila druge, mi ni uspelo sebe. Kaj pa vem, kot bi goljufala pri športni vzgoji, se skrila za grm in se v krog tekačev vrnila, ko spet pritečejo mimo. Seveda sem originalne športne copate Converse dobila še pred koncem šolskega leta in jih, kot je bilo v modi, takoj obula k spranemu džinsu in karirasti srajci, kot Kurt Cobain. Počutila sem se legendarno in originalno!

 

 

Danes te iste platnene športne copate nosiva jaz in moja hči. Moje so sive, njene vinsko rdeče. Jaz jih nosim z dolgo bombažno obleko, ona s kavbojkami s povišanim pasom in kratko majico. Meni so všeč visoke, ona obožuje nizek model. Jaz si bom kupila bele, ona mavrične. Všeč ji je, ko jih obuje Rihanna, meni, ko jih obuje ona. S sošolkami jih imenujejo olstarke, jaz tudi. Ponaredek ne pride v poštev.

 

Prispevek nima komentarjev.